top of page

Anem al parlament!

Equip Editorial d'Unitat per la Independència

11 d’abr. de 2022

Presentem la nota de premsa sobre l’esdeveniment que tindrà lloc al Parlament de Catalunya presentat per Unitat per la Independència el dia 13/04/2022 a les 11h.

En els darrers quinze anys, i de manera especialment greu d’ençà 2017, la Televisió de Catalunya no solament ha incomplert els seus principals objectius fundacionals i la seva raó de ser com a servei públic, sinó que, a més, ha desatès les previsions del seu propi Llibre d’Estil i de l’article 7.1.b) i l’article 11 de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries, vigent a tot l’Estat espanyol d’ençà el primer d’agost de 2001.

S’han suprimit delegacions en altres territoris de la nació cultural catalana, com és el cas de la delegació de Perpinyà, vulnerant la necessitat de respectar l’àrea geogràfica de cada llengua sense estat, per tal de garantir que les divisions administratives existents no constitueixin cap obstacle a la promoció d’aquesta llengua que és vehicle de cultura de tota una nació.

La supressió del Canal 3XL a l’any 2012 ha tingut un efecte devastador sobre infants i joves, i més tenint en compte l’impacte que les migracions rebudes en els darrers vint anys ha causat en la realitat lingüística del país. La programació dels darrers anys per a infants i joves és obsoleta, d’ínfima qualitat i nul·la capacitat d’atracció i fidelització. Els nens i joves de Catalunya pateixen un greuge comparatiu colossal en relació als infants i jovent de l’Estat espanyol pel què respecta a l’accés a continguts i referents en la cultura pròpia.

En els darrers anys, hem observat exabruptes, sortides de to i actituds de menyspreu mostrades per conductors i altres professionals de programes, sovint en el marc de la mateixa emissió i, a voltes, a través d’altres mitjans de comunicació o de la xarxa social, inclosos atacs a ciutadans concrets o a col·lectius sencers que no combreguen amb la línia ideològica del professional o el producte televisiu, i sense dret a rèplica, constitueixen una vulneració flagrant i intolerable de la seva condició de servidors públics, amb independència de si són part de la plantilla o personal contractat per les productores externes.

Des de fa uns anys i atès el procés polític que hem viscut d’ençà l’any 2012, els mitjans públics de Catalunya i, particularment, de la Televisió, hauria d’haver reforçat els valors de país amb un patrimoni cultural propi, la protecció de la nostra llengua i preservar la pluralitat política i la imparcialitat en els seus plantejaments.

No ha estat així, els interessos polítics i partidistes han primat per sobre de la llibertat d’expressió i del sentit democràtic i equitatiu de la informació. En els darrers cinc anys, l’exclusió i, sovint, la ridiculització, d’aquella part de la ciutadania del país que defensa el caràcter vinculant per imperatiu legal del mandat democràtic d’independència ha estat gairebé absolut, constituint una anomalia antidemocràtica que vulnera tots els principis rectors que han de respectar els poders públics.

Per tots aquets motius i molts més exposats al text de la nostra proposició de llei, us comuniquem que, el Dimecres dia 13 d’abril a les 11h del matí , Unitat per la Independència entrarà a registre al parlament una iniciativa legislativa popular ( ILP) per tancar tots els canals de televisió de la Corporació catalana de mitjans audiovisuals.

Per tant convidem a tot els ciutadans que vulguin donar suport a la proposta ens facin costat el mateix dia mitja hora abans a l’entrada del parlament de Catalunya.

bottom of page